Wij zijn specialist in het leveren van tafels van oud hout. Het hout dat wordt gebruikt is minimaal 80 jaar oud en krijgt hiermee een tweede leven. De tafels worden gemaakt in Colombia en zijn vol massief houten tafels. Ondanks dat het oud hout is, blijft het een natuurproduct en blijft er een kans op werking van het hout. Dit komt omdat er vocht in het hout zit. In dit stuk gaan we uitleg geven over waar het hout vandaag komt, wat je het best kan doen tegen werking van het hout en hoe we te werk gaan.

Afkomst van het hout

Onze tafels worden gemaakt in Colombia en India, zo nu en dan hebben we ook teakhouten tafels uit Indonesië maar dat zijn uitzonderingen. Het hout is vroeger gebruikt voor andere doeleinden, voornamelijk in huizen. Zo werd het hout gebruikt voor huisconstructies, deuren, vensterbanken, trappen en schuren. Het hout komt vrij doordat de huizen gesloopt worden of dat constructies worden vervangen. Hierdoor is het ook moeilijk te achterhalen welke houtsoorten er precies worden gebruikt voor het maken van de tafels. We hebben wel ons best gedaan om toch wat meer informatie over de houtsoorten te krijgen.

De Colombiaanse tafels zijn gemaakt van voornamelijk:

  • Eikenhout (het is een ander soort eiken dan Europees eiken)
  • Eucalyptus hout
  • Grenen hout
  • Sapan hout
  • Ceder hout.

De Indiase tafels zijn gemaakt van voornamelijk:

  • Indiaas teak
  • Acacia hout
  • Neem hout.

Werking van het hout

 

Hout is een natuurlijk product en er zit altijd wat vocht in het hout. Hierdoor kan het krimpen en uitzetten, we willen hiervoor behoeden en informeren wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Wat Hedi doet om werking van de oud houten tafels te voorkomen is ten eerste vol massieve planken gebruiken en zo min mogelijk dwarliggende planken gebruiken (het liefst geen). Koplatten en andere dwarsliggende planken geven de planken geen ruimte om uit te zetten en te krimpen en hierdoor krijg je scheuren en splijt de tafel. Daarnaast bevestigen we de tafelpoten door middel van plaatjes, hierdoor klemmen we de poot vast aan de tafel, in plaats van dat we de poot direct bevestigen. Doordat het in de plaatjes geklemd zit kan het hout wat bewegen en voorkomen we scheuren.

U kunt zelf ook acties ondernemen om werking te voorkomen. Belangrijkste reden van scheuren in de tafels is de luchtvochtigheid in huis. Een optimale luchtvochtigheid is tussen de 40% en de 60%. De luchtvochtigheid kunt u meten met een hydrometer. Een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid reguleren.

Door deze maatregelen kunt u het langst onbezorgd genieten van uw eettafel van oud hout. Als er ondanks de acties toch werking optreedt lossen onze vakmensen dit natuurlijk netjes op.

 

Keuze mogelijkheden

 

Het oude hout wordt gebruikt om tafels en andere meubels van te maken. We hebben een groot aanbod aan tafels en onderstellen. Hierin kun je oneindig combineren, je kunt zelf je perfecte samenstellen in onze online webtool. Kies een vorm blad (rond, ovaal of rechthoekig), kies de afmetingen en bladdetails en kies een poot en creëer zo je eigen duurzame droomtafelen van oud hout op maat. probeer het zelf!

We hebben onze favoriete tafel combinaties al samengesteld, deze zijn hier te vinden. Voor ons volledige aanbod aan eettafels van oud hout klikt u hier.

tafels van oud houttafels van oud hout

Naast eettafels hebben we ook bartafels, salontafels en wandtafels van dit hout en kunt u zelfs ook kasten, dressoirs en tv-dressoirs maken van hetzelfde hout.

 

Jules woods

 

Naast het aanbod van Hedi Meubelen, is het ook mogelijk om oud (eiken) wagonhout te kopen bij ons. Hier zijn ook prachtige tafels van te maken. Hiervoor willen we graag doorverwijzen naar Jules Woods. Jules zit met zijn voorraad bij ons in het gebouw en je kunt de bezoeken dus makkelijk combineren. Ga naar www.Juleswoods.nl